Lekdetectie

Het opsporen van de oorzaak van lekkage is als 'zoeken naar de fout'. Oorzaken uitsluiten en verder zoeken totdat je de oorzaak hebt gevonden..

Bij een klant was er lekkage zichtbaar op het plafond vd woonkamer. In eerste instantie leek de boosdoener de douchehoek. Hier waren de kitranden verouderd en stonden deels los. Ook waren de voegen vd vloertegels slecht. Dit alles hersteld en zowaar droogde de natte plek op het plafond op!

Echter, er was ook een douchehoek op zolder die sporadisch wordt gebruikt. Deze douchehoek was in een slechte staat. Onder andere waren er een paar wandtegels los en was de verkeerde kit gebruikt, die bij opdrogen verhard en los gaat staan van de tegels. Bij reparatie van dit alles en nacontrole op lekkage kwam ik er achter, dat er water lekte uit de sifon onder de douchebak. Bij inspectie bleek, dat een afdichtingsring slecht was en dat bij douchen het water er flink uit druppelde. Ook was de afsluitring niet goed aangedraaid.

Niet uit te sluiten is, dat de lekkage van de sifon uiteindelijk de boosdoener was van de vochtplek op het plafond in de woonkamer! In dit geval waren beide douchehoeken toe aan renovatie en is uiteindelijk het lekkageprobleem verholpen. De klant was opgelucht, dat de oorzaak van de lekkage is gevonden.

Ingebouwde spoelbak wc

Een klant benaderde me om eens te kijken naar een 20 jaar oude ingebouwde spoelbak die bleef doorlopen. Er was al advies gegeven om de boel te slopen en een nieuwe inbouwspoelbak te plaatsen. Na inspectie en bespreken van de mogelijkheden zijn we er voor gegaan om te proberen de huidige spoelbak te laten zitten. Dit is gelukt :)

De 1e fase bestond uit het ontkalken van de spoelbak, de vlotterkraan en het bodemventiel. Hierbij het ventielrubber geheel vrij gemaakt van kalk. Het geheel heb ik 24 uur laten staan in schoonmaakazijn. Bij verdere inspectie bleek dat de vlotterkraan niet goed meer de watertoevoer afsloot en is besloten om een nieuwe universele vlotterkraan te plaatsen. Met een kleine aanpassing van de wateraansluiting is het geheel teruggeplaatst in de spoelbak.

Na een aantal testspoelingen is de spoelbak verder afgemonteerd en de afdekplaat voorzien van nieuwe knelveren voor montage. Resultaat een blije klant en een blije klusjesman.