Lekdetectie

Het opsporen van de oorzaak van lekkage is als 'zoeken naar de fout'. Oorzaken uitsluiten en verder zoeken totdat je de oorzaak hebt gevonden..

Bij een klant was er lekkage zichtbaar op het plafond vd woonkamer. In eerste instantie leek de boosdoener de douchehoek. Hier waren de kitranden verouderd en stonden deels los. Ook waren de voegen vd vloertegels slecht. Dit alles hersteld en zowaar droogde de natte plek op het plafond op!

Echter, er was ook een douchehoek op zolder die sporadisch wordt gebruikt. Deze douchehoek was in een slechte staat. Onder andere waren er een paar wandtegels los en was de verkeerde kit gebruikt, die bij opdrogen verhard en los gaat staan van de tegels. Bij reparatie van dit alles en nacontrole op lekkage kwam ik er achter, dat er water lekte uit de sifon onder de douchebak. Bij inspectie bleek, dat een afdichtingsring slecht was en dat bij douchen het water er flink uit druppelde. Ook was de afsluitring niet goed aangedraaid.

Niet uit te sluiten is, dat de lekkage van de sifon uiteindelijk de boosdoener was van de vochtplek op het plafond in de woonkamer! In dit geval waren beide douchehoeken toe aan renovatie en is uiteindelijk het lekkageprobleem verholpen. De klant was opgelucht, dat de oorzaak van de lekkage is gevonden.

Lekke voegen douchevloer

Regelmatig zie ik douchevloertjes met tegels waarvan de voegen lek zijn. Dit betekent dat de voegen niet meer waterdicht zijn. Hierdoor staat er dan water onder de tegels. Vaak zie ik hierdoor ook lekkage bij plafonds op de lagere verdiepingen van de woning.

Het heeft in deze situatie geen zin om de voegen te dichten.De oplossing is dan om de vloertegels te verwijderen en nieuwe vloertegels te plaatsen met waterdichte lijm en de voegen met waterdicht voegmiddel te vullen.